Artister 2016

Här är alla artister som medverkade i Musik vid Bottarve 2016!

IMG_2753
Brittakåren

Brittakåren rycker ut till var och en som behöver en Britt! Och till alla som ännu inte förstått att de behöver en…
Gruppen består av Britt-Märy (Maria Lindström) Anna-Britta (Anna Bernhorn) och Loll-Britt (Lolita Ray). Instrumenten är gitarr, bas, ukulele, munspel och allahanda rytmhjälpmedel – och framför allt tre unika röster.
Brittornas sköna stämsång och skoningslösa texter värjer inte för några ämnen; döden, städning, åldrandet och brustna hjärtan. De uppviglar också till kamp för de små och svaga!
I deras Brittavärld är vi alla goda medborgare som delar med oss och hjälps åt.
Brittakåren spelade på Musik vid Bottarve den 2 juli.
Brittakårens hemsida
Lyssna på Brittakåren!

Anna1
Anna Döbling
Anna Döbling är visartist och vispoet. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men bor nu i Vamlingbo. Anna har sjungit och spelat på stora och små scener, på festivaler och konserter, runtom i Sverige och även besökt Finland, Norge och Danmark under åren, och medverkat i TV och radio i Sverige och Finland. Hon har hittills givit ut tre soloalbum och ett flertal singlar. Hon arbetar just nu med sitt fjärde soloalbum som släpps hösten 2016.
Anna har ett förflutet i teatervärlden. Berättandet ligger henne varmt om hjärtat, och hon tycker att hon står med ena benet i fransk chanson och det andra i den svenska vistraditionen. Hon säger själv att hennes sånger är ”sagor till musik”.
Anna sjunger både egna visor och tolkar andras sånger. Hon har skrivit och producerat ett flertal musikteaterföreställningar – den senaste ”Med ögon känsliga för allt” som berättar om den svenska visartisten Barbro Hörberg hade premiär i Stockholm 2012.
På konserten vid Bottarvegården kommer Anna att bjuda på tolkningar av Barbro Hörbergs visor.
Anna Döbling spelade på Musik vid Bottarve den 2 juli.
Anna Döblings hemsida
Lyssna på Anna Döbling!

pär1låg
Pär Sörman

Pär Sörman är skådespelare och visartist. Han räknas som en av landets främsta Dan Andersson-tolkare, och framför även Evert Taube och andra poeters verk.
Han har arbetat som skådespelare vid bl.a. Stockholms Stadsteater, Svenska Riksteatern och Kronobergsteatern. Han har medverkat som mimare och dansare i Ingmar Bergmans TV-dramatisering av Trollflöjten och innehaft huvudrollen i den finlandssvenska TV-serien Solkatter som sändes hösten 2002.
Sedan mitten av 80-talet är Pär verksam som frilansande vissångare/skådespelare med svenska visor och dikter på programmet. Han har gjort flera sångturnéer runtom i Norden och i USA´s svenskbygder.
Pär har belönats med stipendier från Visans Vänner och Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner. Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris fick han år 2002 och Dan Andersson priset år 2003. Pär är även ledamot i Svenska Visakademien.
Pär Sörman spelade på Musik vid Bottarve den 9 juli.
Pär Sörmans hemsida
Lyssna på Pär Sörman!

Julia2
Julia Westberg

Julia Westberg är en folkmusiker som spirat ur den gotländska myllan och senare utbildat sig vid Musikhögskolan i Malmö, både till folklig sångpedagog och musiker. Julia skriver också egen musik och har medverkat i flera produktioner med inslag av teater för både barn och vuxna.
Denna kväll på Bottarvegården får publiken ta del av det som kanske är hjärtat av Julias musicerande – vissång rätt upp och ned, varvat med toner från folkharpan. Julia känner starkt för de människor vars öden, känslor och historia hon tillåts sjunga och berätta om idag, genom en repertoar som traderats muntligt från person till person och från generation till generation.
Julia Westberg spelade på Musik vid Bottarve den 9 juli.
Julia Westbergs hemsida
Lyssna på Julia Westberg!

FridaAndersson_sv:v
Frida Andersson

Frida Andersson är en finlandssvensk singer/songwriter från Ekenäs i Finland. Hon bor sedan några år i Stockholm.
2010 släpptes hennes debutalbum ”Busy missing you” i Sverige, Kanada och Polen. 2012 startade Frida sitt skivbolag Casual Friday Music och spelade in samt producerade sitt andra album “Sister”. Nu öppnades dörrarna även mot Kina där Frida turnerade aktivt under 2012 och 2013.
Året 2013 skapade Frida albumet “Håll mej hårt” tillsammans med producenterna Anderas Dahlbäck och Petter Näse. “Håll mej hårt” är Fridas första skiva på finlandssvenska och gavs ut på hennes egna bolag.
Hon har samarbetat med Bo Kasper Orkester både på ett flertal turnéer och på cd med singlarna ”Drömlänges” och ”Paradiset”.
2013 tilldelades Frida utmärkelsen ”Årets kvinnliga artist” på Vegaprisgalan i Vasa.
Frida Andersson spelade på Musik vid Bottarve den 16 juli.
Frida Anderssons hemsida
Lyssna på Frida Andersson!

wesley1
Wesley Koivumäki

Wesley Koivumäki är en välkänd finlandssvensk visartist. Född i U.S.A., uppvuxen i Österbotten och sedan bosatt i Borgå i södra Finland tog han det modiga klivet över Östersjön och bosatte sig i Vamlingbo hösten 2014.
Sina musikaliska influenser har Wesley fått från främst amerikanska folksångare, och han har spelat på scener och festivaler i Finland, Sverige, Danmark, Island och Norge.
Under 1990-talet turnerade han med ”Trio Vanudå?” runt i Svenskfinland med Nils Ferlin och Dan Andersson på repertoaren. År 2005 gav han ut ett soloalbum, ”Det finns så många skäl”. Under senare år har han spelat keltisk (irländsk och skotsk) musik med gruppen ”Keltic Kaos”, och en CD med den gruppen kom 2012.
Han framför ofta traditionella finlandssvenska visor och ballader blandade med nyare viskompositörer och irländska folkballader.
Wesley Koivumäki spelade på Musik vid Bottarve den 16 juli.
Lyssna på Wesley Koivumäki!

Glimra1
Glimra

Glimra är Annelie Roswall, Bittis Jakobsson och Annika Fehling. I Glimra möts gotländskt och amerikanskt. Singer-songwritermusik på svenska med en lutning åt amerikanska tongångar, ärligt och jordat. Koffert, mandolin, dragspel, gitarr och trestämmig skönsång är grunden till det egna soundet. Emellanåt rufft, emellanåt silverstämmor som skimrande stråk i kalksten.
Alla medlemmar i Glimra har över 20 års erfarenhet som artister, Annelie och Bittis från den välkända gruppen Ainbusk, och Annika med 12 CD album i bagaget och omfattande turnéer i världen.
Glimra bjuder på glädje, värme och övernaturligt bra stämsång. Med kärlek och självdistans ger de en show du sent ska glömma!
Glimra spelade på Musik vid Bottarve den 23 juli.
Glimras hemsida
Lyssna på Glimra!

Gertrud-Jakobsson-2c8dabfb798d24f4dbc0447844371daad
Hemlig gäst: Gertrud Jakobsson & Jan Ekedahl
Årets hemliga gäst visade sig vara Gertrud Jakobsson och Jan Ekedahl. Gertrud har rötterna i folkmusiken men har under årens lopp visat en enorm bredd som spänner över jazz, visa och eget låtskrivande. Hon har även en fot på teaterscenen och har medverkat i uppsättningar på bl a Länsteatern Gotland och Romateatern. Hon har tonsatt ett antal dikter av Sonja Åkesson, och 2009 släpptes solo-cd:n ”Min egen plats” med egna låtar.
Gertrud är även verksam som sångpedagog.
Jan Ekedahl är en av föregångarna inom svensk folkgitarr. Han har skrivit egen musik sedan tonåren, inte bara för gitarr utan också för bl.a. kör och stråkensemble. 1982 var han med och grundade folkmusikgruppen Gunnfjauns Kapell som spelar gotländsk traditionell musik. Jan har givit ut ett flertal skivor, både med eget och andras material, och medverkat i film och TV. Han är sedan många år verksam som pedagog vid Hemse Folkhögskolas musiklinje.
Gertrud Jakobsson & Jan Ekedahl spelade på Musik vid Bottarve den 23 juli.
Gertrud Jakobssons hemsida
Lyssna på Gertrud Jakobsson!
Jan Ekedahls hemsida
Lyssna på Jan Ekedahl!

FJK pressbild-färg
FJK

Gruppen FJK består av av Anders Forsslund (kontrabas, dragspel), Christer Jonasson (gitarr, munspel) och Mats Klingström (gitarr). Gruppen bildades 1981 och gjorde sina första framträdanden på Stockholmskrogen Pelikan. De gjorde succé på visfestivalen vid Skuleberget i Örnsköldsvik och gav ut sin första LP-skiva Kungens kobra 1982. FJK blandade eget material med klassiska visor och evergreens och har omnämnts som förnyare av den svenska visan.
Störst framgångar nådde FJK under 1980-talet med flitigt turnerande och framträdanden i radio och TV. Gruppen splittrades 1996 och gjorde sin ”sista” officiella spelning på skärgårdsbåten Blidösund i Stockholm. Saknaden blev dock för stor och eftersom FJK fortfarande var efterfrågade hos publik och arrangörer återförenades trion 1997, och gör nu mindre turnéer. FJK är fortfarande väl sedda gäster på S/S Blidösund och så sent som i februari 2016 spelade gruppen in tre nya låtar. Medlemmarna gör också soloframträdanden samt deltar i en mängd andra konstellationer och är anlitade som studiomusiker.
Christer Jonasson är sedan några år tillbaka Bungenäs-bo på heltid.
FJK spelade på Musik vid Bottarve den 30 juli.
FJK på Facebook
Lyssna på FJK!

DuoJag
Duo jag
Lottie Svensson & Oskar Olausson

Lottie Svensson och Oskar Olausson är en långdistansduo som har spelat tillsammans sedan ett år tillbaka. De spelar främst svensk folkmusik men blandar gärna in andra traditioner när andan faller på. Oskar Olausson spelar gitarr och har studerat Folk- och världsmusik på Framnäs folkhögskola. Lottie Svensson spelar fiol och har studerat folkmusik på Gotlands Folkhögskola och Lunnevads folkhögskola. Duon kallar sig “Duo jag”, och kommer bjuda på svängig folkmusik – både egenskriven och annanskriven.
Duo jag spelade på Musik vid Bottarve den 30 juli.